Allt du behöver veta om tandblekning

Everything You Need To Know About Teeth Whitening

Har du någonsin funderat på att bleka tänderna? Tandblekning har blivit vanligt och är en av de mest prisvärda och tillgängliga tandbehandlingar man kan göra. Man ser det som ett kosmetiskt förfarande eftersom det endast görs i syfte att förbättra tändernas utseende.

Det finns många sätt att göra en tandblekning. Vissa kan du bekvämt göra hemma. Du kommer också att se många fördelar med att göra det, men det är ändå viktigt att lära sig så mycket som möjligt om hur det gå till. Så se det här som en övergripande guide för all sorts tandblekning. Här får du också lära dig hur förfarandet går till, fördelarna med det och varför du kanske ska överväga det, och mycket mer.

Vi börjar med den mest uppenbara frågan …

Vad är tandblekning?

I själva verket kan man se tandblekning som ett sätt att bleka eller polera tänderna. Målet är att ta tänderna från en mörkare nyans till en ljusare. Som nämndes i inledningen faller detta under kategorin kosmetisk tandvård. Det beror på att inget annat arbete utförs på tänderna mer än att göra dem vitare. Därmed är detta inget som hjälper dig att få vitare tänder om de har blivit svarta eller bruna på grund av karies. Blekning är helt och hållet av estetiska skäl – om du har karies i tänderna behöver du istället gå till tandläkaren för att laga eller rotfylla dem.

Hur fungerar tandblekning?

För att förstå detta måste vi titta på förfarandet ur två olika perspektiv:

 • Professionell tandblekning
 • Tandblekning som du gör själv

Båda görs i samma syfte, men de tekniker som används skiljer sig åt. Så låt oss ta en titt på hur de båda fungerar!

Professionell tandblekning

Detta avser all sorts tandblekning som utförs av en utbildad tandläkare. Du bokar en tid hos din tandläkare, går dit och träffar dem och får din behandling. Och även inom denna kategori finns det två olika typer av tandblekning:

 • Tandblekning hemma
 • Omedelbar blekning

Om du gör tandblekning hemma behöver du minst två besök hos tandläkaren. Vid det första görs avtryck som används för att göra plastskenor som passar i munnen. Vid det andra besöket hämtar du skenorna och resten av blekningssystemet. Det hela är ganska enkelt. Tandläkaren ger dig ett tandblekningsgel som du placerar på skenorna innan du sätter in dem i munnen. Ju längre du har kvar dem munnen (över natten rekommenderas) desto snabbare verkar de. Gelén bleker dina tänder och ljusar upp den befintliga mörkare nyansen. Du kan välja hur mycket gel du använder för att styra över hur vita dina tänder ska bli.

Omedelbar tandblekning kan du göra hos tandläkaren på ungefär en timme. Detta är ofta vad man kallar laserblekning, och du kommer snart förstå varför. Återigen appliceras en blekningsprodukt på tänderna, men den största skillnaden är att tandläkaren använder laser för att aktivera produkten. Laserljuset snabbar på blekningsprocessen och du kan se resultatet direkt. Den här sortens professionella tandblekning används vanligtvis om du inte har tillräckligt med tålamod för hemma-varianten.

Tandblekning som du gör själv

Det finns också tandblekning du kan göra själv hemma. Du behöver inte besöka tandläkaren, vilket innebär att du själv helt styr hur det går.

Den vanligaste formen av tandblekning att göra själv är i form av blekningsremsor. Crest Whitestrips anses ofta vara de bästa i Storbritannien, främst tack vare hur verkningsfulla de är. Ett stort problem med vissa blekningssatser för hemmabruk är att remsorna inte är tillräckligt kraftfulla för att de ska ge effekt. Crest whitening strips är annorlunda då de ger en blekningseffekt av professionell kvalitet.

Tanken med blekningsremsor är att de är ett bekvämare och mer prisvärt alternativ till de skenorna som man tar hem från tandläkaren. Skenorna fungerar på så sätt att du lägger gel på en skena och sätter in den i munnen. Det är extremt effektivt, men kan vara obekvämt. Det känns i stort sett som att gå omkring med tandställning i munnen. Så de flesta använder dem bara på natten. Blekningsremsor fungerar på liknande sätt eftersom också de täcker tänderna. Den avgörande skillnaden är att remsorna väger mindre och är lättare att ha i munnen. De sträcker sig över tänderna och håller sig på plats så länge som det anges på paketet. Sedan tar du bort dem och kastar dem i papperskorgen. De fungerar genom att ta bort ytliga fläckar och i princip radera de mörka områdena på tänderna. Förväntat resultat ser man inom tre dagar, och med Crest blekningsremsor får man ett fullständigt resultat efter 20 dagar.

Professionell tandblekning jämfört med den man gör hemma

Vilket alternativ är bäst? Ja, mycket beror på individen såväl som tändernas tillstånd. Personer som fått mindre missfärgningar och svagt gulnade tänder efter att ha druckit för mycket te kan välja vilket som. Om dina tänder är kraftig angripna eller svarta kan du behöva professionell tandblekning då den kan vara mer verkningsfull.

I slutändan har båda alternativen sina för- och nackdelar:

Fördelar/Nackdelar med professionell tandblekning

Fördelar:

 • Materialet som används är av professionell kvalitet
 • Kan se omedelbara resultat med lasertandblekning
 • Bevisat att det fungerar och att det fungerar snabbt
 • Lättare att styra över tändernas nyans

Nackdelar:

 • Aningen krångligare eftersom du behöver besöka tandläkaren
 • Kan vara väldigt dyrt – det genomsnittliga priset är cirka 200 – 300 pund för skenor som bleker hemma, medan tandblekning med laser startar på minst 500 pund.

Fördelar/Nackdelar med att bleka tänderna själv

Fördelar:

 • Otroligt bekvämt och kan göras när du vill
 • Mycket billigare – blekningsremsor av professionell kvalitet från från Crest kostar mellan 20- 90 pund.
 • Ett bra blekningssystem som ändå ger utmärkt resultat
 • Bekvämare än att använda skenor

Nackdelar:

 • Ett kraftfullt och effektivt system, men trots allt är professionell tandblekning kraftfullare

På det hela taget är tandblekning som man gör själv ett bra alternativ för de som inte har råd med – eller inte vill betala för – professionell tandblekning. Det fungerar trots allt effektivt, förutsatt att du följer anvisningarna på förpackningen. Det största problemet med dem man gör hemma är att de inte är lika kraftfulla, men Crest Whitestrips är i nivå med vissa professionella blekningsprodukter.

Hur är det med Blekningstandkräm?

Några av er kanske undrar var blekningstandkräm kommer in i det hela. Detta är en av de mest marknadsförda sätten att bleka tänderna hemma. Fungerar dessa produkter? Och om, varför har de inte tagits i det som nämnts här?

Vad är blekningstandkräm?

Enkelt beskrivet är detta en extremt mycket mer laddad variant av vanlig tandkräm. Den fungerar genom att skrubba tänderna och ta bort de fula fläckarna du får i vardagen. Tandkrämen skyddar samtidigt mot karies.

Vanligtvis ser man här två huvudsakliga ingredienser:

 • Fluor
 • Mikro-rengörande blekning

Fluor är en viktig ingrediens som bör finnas i all tandkräm du använder. Det är detta som skyddar tänderna mot karies och hål. Vissa blekningstandkrämer innehåller ingen fluor – av en eller annan anledning. Det rekommenderas inte att du använder tandkräm som saknar den här ingrediensen eftersom du då inte skyddar dina tänder. Använd alltid en produkt som innehåller rätt mängd fluor för att få fullgott skydd, som Crest 3D White Brilliance Blekningstandkräm.

Den mikro-rengörande blekningen är det som skiljer blekningstandkräm från vanlig tandkräm. I grund och botten ger denna en djupare rengöring som polerar tänderna. Tillsammans med fluor får denna tänderna att bli skinande rena och skyddar dem från karies.

Är blekningstandkräm effektiv?

Vid det här laget undrar du säkert om varför du skulle bry dig om tandbleknings-remsor när det finns tandkräm som bleker tänderna. Det råder dock delade meningar om hur effektiv blekningstandkräm är. Närmare bestämt hävdas det att de flesta inte uppnår den önskade effekten med enbart tandkräm.

Helt klart kommer du inte märka av något resultat lika snabbt som när du använder ett tandblekningssystem. Varför inte? Tänk på det logiskt. Crest tandbleknings-remsor har du i munnen minst en halvtimme varje dag. Även professionella blekningsskenor har du en timme i munnen. Att borsta tänderna två minuter morgon och kväll kan knappast ge samma effekt. Tänderna blir renare, och du kommer långsamt märka en förbättring, men det fungerar inte lika snabbt som ett tandblekningssystem.

Dessutom räcker det inte för den som har svårt missfärgade tänder att enbart använda tandkräm.

Med andra ord, blekningstandkräm kan ändå vara användbart för att bleka tänderna – men hemligheten är att veta hur man bäst använder sig av den!

Hur bör Blekningstandkräm användas?

Om du har lättare fläckar kan blekningstandkräm vara ett effektivt och prisvärt alternativ att gradvis bli av med fläckarna. Det används ofta av de som inte har gula eller mörka tänder utan bara vill göra dem en eller två nyanser ljusare.

Den är dock som mest effektiv om den används tillsammans med ett tandblekningssystem. Om du använder tandbleknings-remsor bör du använda blekningstandkräm vid sidan om. Detta kan förbättra effekterna av systemet och leda till snabbare och mer långvariga resultat. Samma gäller för blekningssats med skenor som du gör hemma – det rekommenderas ofta att du borstar tänderna innan du sätter in skenorna i munnen (och samma sak gäller för blekningsremsor). Varför? För att skenor och remsor håller tandkrämen på plats och ökar därmed effekten av den. De formar också en skyddande barriär så att tandkrämen inte sköljs bort med mat, dryck och saliv.

Vad är det för skillnad på blekningstandkräm och blekningsgel?

Du kanske också har stött på blekningsgel, som till stor del liknar blekningstandkräm. Detta är en annan produkt du kan använda hemma. Skillnaden mellan den och tandkräm är att den inte rengör tänderna. Du kan inte enbart förlita dig på blekningsgel! De här produkterna är oftast  utformade för att förse tänderna med ett slutgiltigt lager eller en polering efter att du borstat dem.

Som sådant kan det också användas för att öka effekten av blekningstandkräm. Crest 3D White Brilliance 2 Stegs Blekningssystem är ett bra exempel på detta. Här får du en tub blekningstandkräm som du använder på vanligt sätt. Efter att du borstat tänderna applicerar du blekningsgelen för att polera och bleka tänderna. Det är ett aningen mer prisvärt alternativ till blekningsremsor. Som sagt, det fungerar inte lika snabbt och effektiv men är ändå väldigt bra för att få en gradvis blekning av tänderna. Den innebär en bra naturlig förbättring och kan också användas efter att du avslutat behandlingen med remsorna.

Du kan till exempel använda blekningsremsor under några månader tills du är nöjd med resultatet. Sedan kan du använda blekningstandkräm och blekningsgel för att hålla kvar resultatet.

För att sammanfatta den här delen kan vi konstatera att blekningstandkräm kan fungera effektivt på egen hand för de som bara har mindre allvarliga fläckar. Om du har allvarligare missfärgningar är det dock bäst att använda den tillsammans med något annat blekningssystem. Se också till att du använder tandkräm som innehåller fluor för att förebygga karies.

Vilka är fördelarna med Tandblekning?

I det här avsnittet ska vi se på några av de rent allmänna fördelarna med tandblekning. Du kommer lättare förstå vad du har att vinna på att göra det.

Vitare tänder!

Ja, den uppenbara fördelen är att du får vitare tänder efter att ha gått igenom behandlingen. Rent estetiskt kan detta betyda mycket för dig. Om du alltid har haft gula tänder är det trevligt att äntligen kunna mötas av ett gnistrande leende när du ser dig själv i spegeln. Och inte bara det, vita tänder kan även ge andra fördelar.

Bättre självförtroende

Du kommer bli förvånad när du märker vad vita tänder kan innebära för självförtroendet. Det finns mängder med vetenskapliga samband mellan leenden och psykiskt hälsa. Rent faktiskt är det så att ju mer du ler, desto lyckligare blir du. Om du inte har vita tänder har du en tendens att le mindre. Det i sin tur gör att du verkar ha lägre självförtroende och mer självmedveten. Särskilt om dina vänner har vita tänder och de ler bredvid dig på foton. Då är det lätt att känna sig obekväm med sitt gula leende och hålla munnen stängd.

En tandblekning blåser nytt liv i ditt leende. Du känner dig mycket mer självsäker när du visar dina tänder, vilket gör dig på bättre humör. Du kommer märka att du ler mer när du är ute och rör dig. En av de största bakomliggande problemen till dåligt självförtroende är ett leende man inte är nöjd med, och tandblekning kan avhjälpa det.

Icke-invasivt och smärtfritt

En stor fördel med tandblekning är att det är helt icke-invasivt. Inte ens vid en professionell behandling behöver du några injektioner eller ytterligare behandling. Med ett hemma-kit kan du göra alltsammans framför badrumsspegeln. Det är helt smärtfritt så du behöver inte oroa dig över att behöva gå omkring med sårig eller bedövad mun.

Detta är fördelaktigt om du funderar på något av de andra alternativ som finns att tillgå. Vissa kanske väljer skalfasader eller kronor som placeras över/täcker tänderna och ger ett vitare utseende. Djuprengöring hos en tandhygienist är ett annat alternativ, men det här kan vara jobbigt och göra ont. Det går inte att hitta ett mindre invasitvt och smärtfritt sätt att förbättra leendet än tandblekning.

En prisvärd kosmetisk behandling

Kosmetisk kirurgi är vanligtvis extremt dyrt. Dessutom är kosmetisk tandvård ofta en av de dyraste delarna inom tandvården. Kosmetiska tandbehandlingar är därmed mest till för de som har mycket pengar. Och det är just här som tandblekning kommer in i bilden.

Det är den överlägset billigaste kosmetiska behandlingen som finns att tillgå. Om du väljer blekningsremsor betalar du mindre än 100 pund för att bleka tänderna. Till och med professionell rengöring är billigare än många andra kosmetiska tillvägagångssätt. Vi nämnde tidigare skalfasader och vi nämner dem igen för att visa hur dyra andra behandlingar är. Skalfasader är en populär kosmetisk behandling, men de kostar mellan 150-1000 pund. Bara det låter tillräckligt mycket, men det avser kostnaden för en skalfasad. Om du vill ha skalfasader på varenda tand skulle det kosta tusentals pund!

Så du ser, tandblekning är plötsligt mycket mer överkomligt än du hade trott! Du kan spara in en hel förmögenhet jämfört med andra kosmetiska sätt du eventuellt funderat på för att få tänderna snygga och vita.

Kan ge ett lyft åt hela ditt utseende

Förutom att ditt leende blir snyggare kan tandblekning även lyfta fram annat i ditt utseende. Vita tänder lyser upp hela ansiktet, vilket får dina ögon att synas mer och gör att du känner dig mer attraktiv. Dessutom kan dina nya tänder fungera som en distraktion så att du inte tänker på annat som brukar bekymra dig.

Rynkor blir till exempel mindre framträdande efter en tandblekning. De försvinner inte men människor lägger inte märke till dem lika mycket eftersom de istället ser ditt leende. Du kommer märka detta när du tar selfies eller tittar dig i spegeln. Det känns som att något är annorlunda, och detta beror på att ditt leende tar uppmärksamheten från andra delar av ansiktet som du brukade ta fasta på förut.

Visar sig fungera

Det är så mycket i livet som inte fungerar och bara är slöseri med pengar. Tandblekning faller inte in under den kategorin. Det är bevisat att detta fungerar för många olika sorters människor. Alla varianter av den här behandlingen fungerar om du skaffar de rätta produkterna och följer instruktionerna.

Och på tal om detta, de flesta som misslyckas med tandblekning gör det för att de inte följt instruktionerna rätt. De kan göra sådant som hämmar effekten av behandlingen. Till exempel, om det är meningen att du ska använda blekningsremsorna 30 minuter varje dag, då kanske de bara använder dem 10 minuter. Att göra på det sättet leder givetvis inte till önskat resultat.

Med det i åtanke ska vi i nästa avsnitt ta upp några viktiga saker du bör göra om du vill bleka tänderna!

Att göra & inte göra vid tandblekning

Chansen att få ett bra resultat ökar om du tar reda på vad du bör och inte bör göra när du bleker tänderna. Det låter kanske lätt, men du kommer bli förvånad när du ser hur många människor som halkar tillbaka i dåliga vanor igen. Följ de här stegen, och du kommer få utmärkta resultat och vitare tänder:

Skaffa dig rätt vanor för munhygien

Se till att skaffa strikta rutiner för munhygienen under tiden du bleker tänderna. Detta är avgörande av ett antal olika anledningar. Den första är uppenbar: du måste skydda tänderna och tandköttet från vanliga hälsomässiga problem som kan uppstå i munnen. Som vi redan nämnt är det vissa människor som halkar ner i dåliga vanor när de bleker sina tänder. Det man mest ser att de byter ut fluortandkrämen mot blekningsgel. Du måste fortsätta använda tandkräm med fluor, och även fortsätta med annat för munhygienen.

För att ge dig lite hjälp på vägen följer här några saker du definitivt bör göra:

 • Borsta tänderna varje kväll före sänggåendet och en ytterligare gång under dagen
 • Använd tandtråd så ofta som möjligt – helst dagligen, men 3-5 gånger per vecka gör ändå nytta
 • Skölj inte munnen med vatten efter att du borstat tänderna, då sköljer du bort fluor och dina tänder skyddas inte
 • Undvik att äta alltför mycket sötad och syrad mat eftersom detta kan orsaka karies och fräta på tänderna, vilket gör blekningen meningslös
 • Undvik mat och dryck under minst 30 minuter efter att du borstat tänderna
 • Om du använder munskölj, använd den antingen före du borstar eller vid någon annan tidpunkt under dagen – gör det inte direkt efter tandborstningen av samma anledning som att du du inte bör skölja munnen med vatten!

Det är viktigt att ha vanor för munhygienen eftersom detta håller dina tänder i bra skick. Det är meningslöst att försöka bleka tänderna om du har karies eller om någon sjukdom i tandköttet. Till slut kommer tänderna behöva lagas eller så kommer du tappa dem.

Drick med sugrör

Om möjligt bör du undvika mat och dryck som kan ge fläckar. De vanligaste orsakerna till detta är te och kaffe. Detta för att de båda innehåller tanniner, som dröjer sig kvar på tandemaljen och orsakar gradvis missfärgning. Det hörs till och med på namnet, tanniner, som låter som ”tan” som på engelska betyder solbränna, vilket i princip är det de gör med dina tänder, ger dem vad som liknar solbränna.

Att undvika de här dryckerna är egentligen det bästa sättet, men detta är också rätt omöjligt. Du kan dra ner på det, men du kan också dricka med sugrör. Då kommer mindre tannin i beröring med tänderna och därmed blir även missfärgningen mindre.

Att göra detta är helt klart viktigt när du bleker tänderna. Det spelar ingen roll hur kraftfull din blekning är, den kommer ändå inte ha någon effekt om du håller på att dricka kaffe och te eller om du äter mat som orsakar missfärgning. Det jobb som blekningen gjort blir ogjort. Förutom att dricka med sugrör kan även ett tugummi efter maten hjälpa till att få bort saker från tänderna och minska missfärgning.

Använd blekmedel efter att du borstat

Tekniskt sett kan du bleka tänderna när som helst. Men för att det ska bli så effektivt gjort som möjligt är det klokt att göra det efter att du borstat tänderna. Vi nämnde det här tidigare i den här guiden, och tanken är att blekningsremsorna eller skenorna ska hålla tandpastan eller blekningsgelen på plats.

Detta ger i sin tur ett extra skydd för tänderna, men det får dem också att se vitare ut. Blekningsremsor är långt mer effektiva när de används på rengjorda tänder. Varför? För att du kan ta av dem och låta blekmedlet fortsätta göra sitt jobb. Om du inte redan har borstat tänderna kommer du förr eller senare behöva göra det. Och därmed kommer du borsta bort blekmedlet.

Så det bästa rådet är att använda tandblekningsmedel innan du går och lägger dig, efter att du har borstat tänderna.

Följ instruktionerna

Förvänta dig inte att se bra resultat om du låter bli att följa de instruktioner som medföljer tandbleknings-kittet. Om det står att du ska göra något, då ser du till att det blir gjort. Ett vanligt misstag är att låta tandbleknings-remsorna sitta kvar för kort tid på tänderna. Detta drar ner effektiviteten på remsorna då de inte får arbeta så länge som möjligt. Samma gäller för de som använder skenor och bleker hemma med gel. Ha kvar blekmedlet i munnen så länge som det rekommenderas. Om det står både en kortaste och längsta tid, välj då hellre den längsta. Ju längre du har dem där, desto mer effektivt verkar dem.

Använd blekmedlet så ofta som möjligt

Om vi nu fortsätter från föregående punkt, se till att använda dig av blekningsmedlet så ofta som möjligt. Vissa bleknings-kitt säger att du ska använda dem varje dag under en viss tid – vanligtvis en månad. Om du vill se resultat behöver du använda dem varje dag. Ytterligare ett fel som görs är att använda remsorna och kittet alltför sporadiskt. Om du bara använder dem en eller två gånger i veckan kan du inte förvänta dig att se de resultat som anges på förpackningen.

Försök att skaffa en rutin där du får in tandblekningen naturligt. Detta är ytterligare ett skäl att göra det innan sängdags och efter att du borstat tänderna. Det är så enkelt att lägga till detta i kvällsrutinerna innan du lägger dig, och det innebär att du inte kommer glömma det. Du kan till och med ställa in en daglig påminnelse så att du verkligen kommer ihåg det.

Är tandblekning något för dig?

Efter att ha tagit till dig all den här informationen kanske du undrar om detta är något som passar dig eller inte. De goda nyheterna är att tandblekning är något som passar de flesta människor. Det är ovanligt att någon har perfekt vita tänder utan att ha gjort någon behandling. Detta beror på att vi äter och dricker, så våra tänder blir naturligt missfärgade. Så om dina tänder inte har den där perfekta nyansen du vill att de ska ha, då är tandblekning något för dig.

Om du dessutom har bra tandhälsa, även då är tandblekning något för dig. Det kan bli svårare  om du har problem med tänder och tandkött. De som har karies bör inte genomgå någon tandblekning eftersom detta är helt meningslöst. Du måste laga tänderna innan du kan överväga någon kosmetisk behandling. Annars bleker du tänderna och sedan behöver du laga dem eller dra ut dem – eller kanske till och med rotfylla dem.

Förutom detta finns det andra tillstånd att se upp med:

 • Tandköttssjukdom – Om du har någon sjukdom i tandköttet är det inte någon bra idé att lägga pengar på tandblekning. Det fungerar visserligen, men sjukdomar i tandköttet kan innebära stora problem och kan göra att tandköttet drar sig tillbaka. När detta händer har dina tänder inte längre något stöd där de hålls fast. Då blir de lösa och du tappar dem. Och all tid du ägnat åt tandblekning är förgäves. Se till att få ordning på ditt tandkött, och sedan kan du skaffa produkter för tandblekning.
 • Känsliga tänder – Om du har väldigt känsliga tänder, kan du ha svårt för de produkter som används vid tandblekning. Detta är inget som alla råkar ut för, men det är värt att tänka över. Om du påbörjar en behandling, och du reagerar negativt på den, då måste du avsluta den genast. Använd tandkräm ”sensitiv” för att få bukt med känsligheten och försök sedan på nytt.

Och slutligen, tandblekning är inget för dig om du har orealistiska förväntningar. Ja, du kommer se resultat, och alla kommer se det. Du kan definitivt göra tänderna vitare, men förvänta dig inget över en natt. Tänk på att det tar tid innan du märker något, och du måste hålla dig till dina blekningsrutiner varje dag.

Tandblekning: En sammanfattning

Sammanfattningsvis är tandblekning ett förfarande där du kan få bort fläckar från tänderna och förbättra utseendet på dem. Det är ett bra alternativ om du vill få ett snyggare leende och få bukt med gula och bruna tänder. Det finns många sätt att bleka tänderna, däribland sådana man gör själv hemma.

Resultaten kan skifta, men om du håller dig till instruktionerna och skaffar dig bra vanor kommer du se fantastiska förbättringar på bara några några veckor.

Använd denna länk för att gå tillbaka till vår BLOGG